Stránky

pátek 13. června 2014

Zlodějka knih



„A jako většina trápení to napohled začalo šťastně.“

Chcete si jen tak odpočinout, pustit si něco, u čeho nemusíte přemýšlet? Máte rádi příběhy ze života? Z války? Tak hurá na Zlodějku knih! Ale nejdřív... Tohle je má první recenze, takže přimhouřit všechny oči, ne-li rovnou zavřít.

Kukuč na trailer :)


Děj se odehrává za druhé světové války, kdy je Liesel (Sophie Nélisse - Monsieur Lazhar) dána do péče pěstounské rodiny Hubermannových - Hanse (Geoffrey Rush - Piráti z Karibiku, Králova řeč, Královna Alžběta, Zlatý věk...) a Rosy (Emily Watson). Ve škole se snaží zapadnou, ale spolužáci si z ní utahují, protože neumí číst. Doma to taky nemá nejlehčí, díky své maceše. Naštěstí Hans je správný příklad dobrosrdečného táty, který jí nabídne pomoc s výukou čtení, i když on sám není nejlepší čtenář. Vytvoří pro Liesel "učebnu" ve sklepě, kde po nocích společně tráví čas. Liesel má jednoho kamaráda, blonďatého kluka od sousedů, Rudyho, který ji stále popichuje, ale ve skutečnosti ji má rád.

Úsilí se jim vyplácí a první knihou, kterou Liesel přečte, je Hrobníkova příručka, kterou ukradla při pohřbu svého bratra, který zahynul cestou k Hubermannovým. Postupem času čte víc a víc díky knihovně starosty, kde se vloupává. "Bezstarostné" období jim naruší příchod židovského uprchlíka Maxe (Ben Schnetzer), kterého ukryjí ve sklepě, a taky samotná válka. Díky vypravěči, kterým je samotná smrt, sledujeme příběh této zvídavé dívenky.

"You’re stealing books? Why?" … "When life robs you, sometimes you have to rob it back."


Film od Briana Percivala podle stejnojmenné knižní předlohy od Markuse Zusaka. Hudbu složil John Williams (Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter...).
Nevybavuji si teď podobný film, se kterým bych mohla porovnávat, takže hurá do toho... Film mě okamžitě zaujal svým trailerem - super upoutávka a ta hudba (Audiomachine a podobné prostě zbožňuju). Navíc, pokud je film ještě podle knihy, o to víc má zvědavost stoupá.

Líbilo se mi herecké obsazení. Nevím, jak jiní, ale mě všechny postavy přirostly k srdci. Chvíli mi trvalo nekoukat na Geoffreyho jako na kapitána Barbossu (Piráti z Karibiku). Roli "otce" zvládl na výbornou. Sophie vás dostane psíma očima a nadšením (touhou), jakým se dívá na svět a vnímá knihy. Emily, i když se snažila sebevíc být tou zlou macechou, stejně si ji oblíbíte, aneb "jsem od morku kosti dobrá, ale někdo tu tvrdou ruku doma mít musel". Třešinku tomu dodal přízvuk angličtiny. Pro jedny špatnou zprávou - je nelogické mluvit anglicky, když se nacházíme v německy mluvící zemi, že jo. Pro ty, co ulítávaj na přízvuku, dobrou. Tedy je to mišmaš angličtiny a nějakého německého slůvka, aby se neřeklo... Ale líbí se mi to. Jooo, a hudba k filmu taky povedená. A i když mi to bylo líto, konec se tvářil jako správný konec ze života.

(Hudba z traileru: Audiomachine - Day One)


Teď to možná bude znít trochu divně, ale... Shrnutě film nenabídne nic nového (někteří si stěžují, že je to dokola omílané téma), ale taky neurazí. Vhodný pro celou generaci a já osobně jej doporučuji! Jak už jsem psala na začátku, je to spíš taková oddechovka a něco lepšího pro ty, co jsou jako já a z těchto filmů se tetelí jako malé děti. Jo a asi si připravte nějakej ten kapesník nebo rukáv, pro ty méně odolné, bude třeba. ;) Na CSFD má hodnocení 78%, což je dobré. ;)

„If your eyes could speak, what would they say?“

Jujáček

Žádné komentáře:

Okomentovat